Sunday, February 27, 2011

Penjagaan pokok sukun


TANAMAN sukun mempunyai kelebihan jarang diserang perosak, 
serangga mahupun penyakit yang serius.


Sukun tergolong di dalam keluarga Moraceae dan nama saintifiknya adalah Artocarpus atilis. Pokok sukun berbuah sepanjang tahun, pengeluaran buah yang banyak dijangka dalam bulan April, Mei, September dan bulan Oktober.
Pokok sukun mula mengeluarkan buah selepas tiga tahun ditanam dan mencapai berat sebiji antara satu hingga tiga kilogram.
Penjagaan pokok sukun sangat mudah dan tidak mempunyai masalah serangan serangga, penyakit dan perosak yang serius.
Kaedah pembiakan pokok sukun ialah dengan menggunakan kaedah cantuman mata tunas dan kaedah pembiakan secara tut.
Kaedah cantuman mata tunas memerlukan pokok penanti terap, ranting mata tunas dari pokok baka yang terpilih, pisau cantuman dan pembalut lutsinar.
Pembiakan melalui kaedah tut dilakukan dengan cara memilih dahan atau ranting yang baik dan sihat untuk dibiak secara tut. Media pengakaran yang digunakan ialah tanah campuran atau jiffy 7.
Setelah cantuman mata tunas dan kaedah tut yang dibiak telah hidup dengan baiknya, ia perlu diberikan naungan dan penjagaan yang sempurna sebelum sesuai ditanam di kebun atau ladang.
Kandungan karbohidrat yang tinggi pada buah sukun boleh dijadikan bahan untuk menghasilkan pelbagai jenis hidangan dan amat popular dimasak dengan cara menggoreng.
Secara umumnya, buah sukun yang masak perlu digoreng dengan tepung dan biasanya dijadikan hidangan minum petang. Di samping dijadikan kuih-muih, industri hiliran seperti kerepek, cip, jem dan biskut mula mendapat pasaran di negara kita.

Modal niaga RM10


Norli berbangga dengan produk yang dikeluarkan.



USAHA tanpa mengenal jemu dan melakukan sesuatu dengan bersungguh-sungguh sehingga berjaya membawa Norli Ahmad, 43 menjadi usahawan seperti sekarang.
Biarpun hanya berpendidikan setakat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan mendirikan rumah tangga seawal usia 19 tahun, perkataan putus asa dan gagal tidak pernah ada dalam kamus hidupnya.
Bermula dengan kehidupan sebagai suri rumah tanpa pendapatan, Norli mencari pelbagai pekerjaan bagi menjana pendapatan di rumah dengan menggunakan modal yang kecil.
Malah pengalaman berniaga membantu keluarganya semasa usia remaja banyak membantu Norli dalam usaha membina empayar perniagaannya.
Tidak pernah mengenal erti perkataan putus asa, dia memulakan perniagaan menjual roti canai segera dengan modal sekecil RM10.
Roti canai yang dihasilkan dijual di sekitar kampung menggunakan motosikal sambil menggendong anak dianggap sebagai cabaran bagi mendaki tangga kejayaan.
Selepas bersusah-payah selama lebih tiga bulan dengan mengubah resipi beberapa kali barulah Norli mendapat menambat hati para pelanggan.
Malah sejak itu, dia telah mula mendapatkan bukan saja pelanggan tetap tetapi juga pasaran yang lebih besar.
Menjelang musim perayaan, Norli memang tidak menang tangan menerima tempahan pelbagai jenis kek dan biskut yang hanya dipelajari daripada majalah dan buku masakan yang ada di pasaran.
Ketika itu pada tahun 1990, Norli amat bersyukur apabila mendapat hasil pendapatan pertama hasil jualan biskut lebih RM100.
“Ketika itu saya merasa amat gembira dengan pendapatan pertama dan pada masa itu saya rasakan ini merupakan permulaan bagi membuka jalan bagi saya untuk berkecimpung dalam bidang ini,” katanya semasa ditemui di premisnya di Kampung Mampan, Simpang Lima, Batu Pahat, Johor baru-baru ini.
Sebagai seorang usahawan yang baru, beliau sentiasa ingin mencuba dan sentiasa berusaha bersungguh-sungguh dan berazam tidak akan berhenti sehingga mendapat apa yang dihajati walaupun terpaksa menghadapi pelbagai cabaran.
Selepas berjaya dengan jualan roti canai yang mendapat pasaran yang menggalakkan, Norli mula terfikir untuk membuat piza bagi memberi peluang bagi masyarakat di Batu Pahat merasai kelazatan dan perbezaan berbanding dengan makanan tradisional.
Mencari resipi dan cuba menghasilkan yang terbaik, akhirnya Norli berjaya membuat piza yang diterima pelanggan.
Malahan Norli berjaya menjual piza buatannya bukan saja di pasar-pasar malam sekitar Batu Pahat tetapi juga di sekolah-sekolah dengan harga yang amat berpatutan dan boleh dibeli oleh segenap lapisan masyarakat.
“Sebenarnya saya tidak pernah mengikuti sebarang kursus masakan yang banyak dianjurkan seperti sekarang.
“Saya lakukan semuanya sendiri dengan mencuba pelbagai resipi sehingga mendapat apa yang dihajati,” ujarnya.
Malah beliau pernah membuang beberapa kilogram tepung dan adunan kerana kuih dan kek yang dibuat tidak seperti yang diingini.
“Saya akan mencuba sehingga berjaya. Saya tidak pernah putus asa dan tidak pernah menganggap adunan yang dibuang hanya membazir.
“Sebaliknya adunan berkenaan boleh dikatakan seperti percubaan saya sebelum mendapat yang terbaik,” jelas beliau.
Bersama-sama dengan suami, Afandi Anim, 45 yang banyak memberikan sokongan dan galakan, Norli berjaya menghasilkan produk dengan jenama Nourlie.
Berbekal dengan galakan serta sokongan keluarga walaupun ketika itu tiada skim bantuan kerajaan, perniagaan biskut Norli terus berkembang sehinggalah Jabatan Pertanian menghulurkan bantuan semasa beliau menyewa bangunan pekan Batu Pahat.
Bermula di sana, Norli mula membuat pelbagai jenis biskut termasuk 12 jenis makanan sejuk beku seperti roti canai mampan, donat, karipap, cucur badak, kasturi, popia dan murtabak daging, kek dan roti seperti kek muffin dan coklat moist.
Produk lain termasuk kek marble dan kek aising serta lebih 50 aneka biskut seperti almond slice, black pistachio, malatops crispy, alahai cookies, blackberry tart, chips knox classic dan conflakes crispy.
Norli berkata, kini syarikatnya berupaya mengeluarkan sehingga 30 karton biskut sebulan bergantung kepada permintaan dengan satu karton mempunyai 24 bungkusan biskut.
Manakala bagi makanan sejuk beku pula, syarikatnya berupaya mengeluarkan sehingga 50 kilogram sehari.
Bercerita mengenai cabaran dalam perniagaan, Norli menjelaskan beliau tidak menghadapi masalah dari segi produk.
“Cuma banyak kes yang melibatkan pelanggan tidak membayar selain daripada masalah banjir.
“Ketika dilanda banjir pada tahun 2007, saya mula mengenali Agro Bank semasa membacanya di akhbar,” katanya.
Semasa itu beliau membuat pinjaman bagi membaik pulih peralatan dan mesin yang rosak akibat ditenggelami air semasa banjir.
Kini Norli boleh berbangga apabila pasaran biskut jenama Nourlie tersebar luas bukan saja di sekitar Batu Pahat di kedai-kedai runcit, kantin sekolah dan pasar raya malah sehingga ke Lembah Kelang.
“Sehingga kini saya sendiri tidak tahu bagaimana pasaran biskut saya boleh sampai sehingga dijual di kiosk-kiosk di pasar raya ke Kuala Lumpur,” katanya.
Beliau mempunyai 15 orang pekerja yang bekerja selama lima hari seminggu dan lapan jam sehari.
Sehingga kini produknya telah menerima persijilan HALAL daripada pihak berkuasa manakala sedang dalam proses mendapatkan bagi mendapatkan persijilan Amalan Pengilangan Baik (APB).
Bercerita mengenai perancangan serta harapan di masa akan datang, Norli berharap dapatmeningkatkan lagi kualiti produk bagi mendapatkan pasaran yang lebih luas misalnya sehingga ke negara Timur Tengah.
“Sebelum ini Jabatan Pertanian telah membawa produk saya semasa pameran di China manakala Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) juga telah membawa beberapa produk saya ke beberapa pameran di luar negara,” katanya.
Norli menasihatkan usahawan muda yang ingin menceburkan diri dalam dunia perniagaan agar jangan menjadikan modal sebagai alasan untuk tidak berjaya.
Apa yang penting adalah kualiti barangan yang digunakan seperti mentega dan tepung bagi menjamin biskut yang dihasilkan lebih tahan lama.
“Saya sentiasa menggunakan bahan yang bermutu tinggi bagi menghasilkan produk yang bukan saja enak tetapi berkhasiat.
“Selain itu saya juga sentiasa mendapatkan maklum balas pelanggan bagi memberikan yang terbaik,” katanya.

Oleh KHAIRUNNISA SULAIMAN

Saturday, February 19, 2011

Vanila semakin diusahakan


Ishak Musa (kiri) bersama seorang lagi pengusaha menunjukkan buah vanila di kebunnya dekat Kampung Pamah Kulat, Raub, Pahang, baru-baru ini. - 


TEMERLOH,Secara umumnya apabila berbicara mengenai vanila, ramai yang membayangkan kesedapan dan aroma perasa itu apabila dicampurkan ke dalam kek, ais krim, roti atau minuman karbonat.
Namun, tidak ramai yang tahu bagaimana vanila dihasilkan.
Malah, ramai juga yang tidak mengenali dari segi rupanya, bagaimana untuk mendapatkannya dan dari negara mana ia berasal.
Dari sudut sejarah, vanila ialah sejenis tumbuhan liar yang ditemui di Amerika Selatan.
Ia telah digunakan oleh kaum asli Mexico sebagai penyedap tembakau sejak berkurun yang lalu.
Pada 1721, vanila dibawa ke Eropah oleh orang Sepanyol sebelum dibawa oleh penjajah Belanda ke Bogor, Indonesia pada 1819.
Sejak 1850, vanila mula ditanam secara komersial di Indonesia apabila ia telah berjaya didebungakan.
Sejak itu, ia semakin digemari kerana keaslian aroma dan perisa aslinya.
Meskipun terdapat vanila sintetik yang dikenali sebagai vanilin, namun bahan sebatian itu dari segi kualitinya dikatakan kurang setanding dengan vanila asli.
Kini, tanaman vanila diperkenalkan di Malaysia selepas mendapati cuaca dan persekitaran negara ini sangat berpotensi untuk tanaman pokok vanila.
Potensi tanaman vanila sangat baik memandangkan sehingga kini dunia hanya menggunakan tiga peratus sahaja vanila asli manakala selebihnya masih menggunakan vanila sintetik.
Perkembangan sihat berhubung tanaman vanila turut mendapat sambutan di kalangan petani di Pahang.
Di negeri ini, terdapat beberapa petani yang mula menunjukkan minat untuk menanam vanila secara komersial.
Di daerah ini misalnya, dua rakan karib dari persatuan belia berlainan bergabung tenaga dalam mengusahakan tanaman vanila di Kampung Bangau Parit di sini.
Menurut pengusahanya, Mohd. Feisal Norawi, 29, tanaman vanila sangat mudah diusahakan kerana ia tidak terlalu cerewet.
Memandangkan harga di pasaran masa kini di sekitar RM300 sekilogram jika dijual kering dan RM40 sekilogram jika dijual basah, tanaman itu dijangka berpotensi menjadi komoditi ketiga selepas kelapa sawit dan getah.
Dia yang mengusahakan secara sambilan membantu rakan kongsinya menganggap vanila mampu memberi pulangan lumayan kepada pengusaha walaupun hasilnya dituai sekali dalam setahun.
Mohd. Feisal yang mula menanam vanila pada awal tahun lalu memberitahu, vanila akan mula berbuah selepas tiga tahun ditanam.
''Ia memerlukan tujuh bulan untuk buah itu masak sebelum boleh dituai.
''Tanaman vanila memerlukan naungan dan ia sejenis tumbuhan memanjat. Sebelum ditanam, seelok-eloknya pokok lain turut ditanam yang bertindak sebagai pokok induk untuk dipanjat," katanya.
Mohd. Feisal mengeluarkan modal sekitar RM25,000 bagi menjayakan tanaman vanila yang diharap dapat membuka minda golongan muda supaya terlibat dengan tanaman baru dan tidak hanya tertumpu kepada getah dan kelapa sawit semata-mata.
Apa yang menarik minatnya menanam vanila jelasnya, ialah kerana ia tidak memerlukan kawasan luas, cukup kira-kira 0.2 hektar bagi 2,000 pokok.
Menurutnya, sebatang pokok vanila mampu mengeluarkan kira-kira 1.6 kilogram buah vanila basah.
Sehingga kini, dia telah menanam 800 pokok vanila yang dijangka mengeluarkan hasil pada tahun depan.
Sementara itu, rakan kongsinya, Ikmal Ab. Rahman, 31, pula berkata, setakat ini, masih ramai penduduk tempatan tidak mengetahui mengenai projek tanaman vanila yang diusahakannya.
Menurutnya, kebanyakan yang datang melawat ialah pengunjung luar yang berhasrat untuk mempelajari teknik menyemai benih dan menanam di ladang.
''Buah vanila basah yang dihasilkan nanti akan dikeringkan dengan kaedah tersendiri sebelum dijual secara kering," jelasnya.
Selain dua sahabat karib itu, tanaman vanila turut diusahakan oleh seorang bekas guru, Ishak Musa, 84, di Kampung Pamah Kulat, Raub yang dimulakan sejak 2004.
Sehingga kini, dia mempunyai kira-kira 1,000 pokok vanila dan sebahagiannya telah mengeluarkan hasil.
Ishak antara individu awal menceburkan diri dalam tanaman vanila di Pahang dan kini menjadi rujukan banyak pihak di negeri ini dalam menghasilkan tanaman vanila.
Kini, ketiga-tiga pengusaha vanila terbabit bergabung tenaga dalam mencipta kejayaan menghasilkan tanaman komoditi baru untuk diketengahkan kepada masyarakat.
Apa yang lebih meyakinkan, mereka telah bertemu dan bekerjasama dengan Ketua Pegawai Operasi Syarikat Ekstrak Tulen Sdn. Bhd., Dr. Anuar Omar yang memiliki mesin untuk menghasilkan vanila ekstrak untuk dijual di pasaran global.
Menurut Ishak, dengan bantuan Anuar yang bersetuju membeli hasilnya dengan harga semasa, dia yakin potensi tanaman vanila untuk dipasarkan secara ekstrak akan lebih luas dan lebih ramai yang akan berminat untuk menceburkan diri.
Anuar ketika ditemui di pejabatnya di Bentong baru-baru ini memberitahu, teknologi terkinimenghasilkan ekstrak vanila ialah dengan menggunakan kaedah Supercritical Fluid Extractor(SFE).
Menurutnya, SFE digunakan untuk pengekstrakan bahan-bahan vanila daripada buah vanila yang telah dikeringkan dan dikisar menjadi serbuk.
''Teknologi SFE membabitkan penggunaan tekanan udara yang tinggi dan suhu yang rendah untuk mencapai satu tahap lampau genting, apabila pada tahap ini, pepejal dan cecair bertukar bentuk tanpa dapat dikenali bentuk asalnya.
''Cara pengekstrakan ini boleh menghasilkan ekstrak vanila yang tulen serta bebas daripada kandungan pelarut sebagaimana kaedah pengekstrakan biasa yang umumnya menggunakan bahan pelarut seperti etanol atau pelarut hidrokarbon yang lain," jelasnya.
Menurut Anuar, kaedah SFE juga dapat mengekalkan keaslian bahan yang diekstrak.
Beliau turut mengalukan-alukan petani melibatkan diri dalam projek tanaman vanila yang diyakini paling berjaya sedikit masa lagi.
''Teknologi dan kelengkapan terkini sudah ada dan hanya menunggu hasil yang banyak daripada pengusaha," katanya.
Sesiapa yang berminat untuk menceburkan diri dalam tanaman vanila boleh berhubung dengan Ishak di talian 09- 2971172 atau 019-6135072

Oleh MUSAZLILA MUSTAPAR

Keunikan gua batu kapur

IPOH,Bandar raya ini boleh dilabel sebagai bandar gua batu kapur kerana dikelilingi banjaran batu kapur yang cantik dan popular.
Stalaktit dan stalagmit yang membentuk gua batu kapur ini sudah berusia jutaan tahun dan menjadi tarikan pelancongan di bandar raya yang pernah popular sebagai kawasan perlombongan bijih timah suatu ketika dahulu.
Terdapat sekurang-kurangnya tujuh gua batu kapur yang terkenal kerana kecantikannya di bandar raya ini dan yang paling popular tentunya Gua Tempurung yang terletak di Jalan Ipoh-Kampar.
Gua Tempurung merupakan sebahagian daripada banjaran gunung, gua batu kapur dan marmar yang dikatakan terbesar dan terindah di Malaysia.
Gua itu mempunyai lima kubah, dengan masing-masing mempunyai formasi stalaktit dan stalagmit yang tersendiri serta suhu yang berbeza.
Di dalam setiap kubah itu juga terdapat batu kapur dan marmar yang begitu indah.
Sebuah lagi gua batu kapur yang mempunyai warisan sejarah ialah Gua Tambun yang dipercayai menjadi tempat tinggal kepada penduduk awal Semenanjung.
Penemuan lukisan zaman batu Neolitik berusia kira-kira 5,000 tahun di Gua Tambun membuktikan kewujudan manusia terawal di situ.
Walaupun lukisan yang memaparkan lakaran manusia, rusa mengandung, penyu, ikan, anak panah dan sotong itu kelihatan agak mudah, ia cukup untuk menjelaskan kehidupan manusia primitif pada zaman itu.
Kalau bercerita tentang gua batu kapur, tidak sah jika tidak berkunjung ke taman tema Lost World of Tambun (LWOT).
Menariknya tentang tema air yang dibangunkan dengan kos RM60 juta ini ialah ia dikelilingi banjaran batu kapur semula jadi berusia lebih 400 juta tahun.
Pemandangan indah yang terdapat di LWOT itu menjadikan LWOT sebagai tempat percutian pilihan rakyat Malaysia pada musim-musim cuti persekolahan.
Di samping itu, terdapat tiga buah gua batu kapur yang dijadikan sebagai lokasi tokong oleh penganut agama Buddha di sini.
Selain berfungsi sebagai rumah ibadat, Tokong Sam Poh Tong, Tokong Perak Tong dan Tokong Kek Lok Tong menjadi tumpuan pelancong kerana keindahan semula jadi serta taman buatan manusia yang terdapat di situ.
Tokong Sam Poh Tong yang didakwa sebagai tokong gua terbesar di negara ini misalnya, mempunyai 246 anak tangga menuju ke puncak gua dan kolam Jepun yang dipenuhi ikan kap.
Di Tokong Kek Lok Tong yang juga dikenali sebagai Gua Kegembiraan Hebat pula terdapat patung Buddha diperbuat daripada stalaktit dan stalagmit yang mengagumkan pandangan.
Sementara itu, Tokong Perak Tong yang dibina pada 1926 pula menempatkan 40 patung Buddha dengan yang paling besar setinggi 12.1 meter.
Di situ, terdapat 385 anak tangga menuju puncak gua dan lukisan-lukisan mural yang menghiasi dinding-dinding gua itu.
Gua Kek Look Tong yang dikenali sebagai Gua KegembiraanHebat mempunyai patung Buddha yang diperbuat daripada stalaktit dan stalagmit.
Oleh AMIZUL TUNIZAR AHMAD TERMIZI 

Relaks di Palm Spa




BUKAN semua penyakit boleh dirawat dengan perubatan alopathy (hospital) semata-mata, terutamanya berkaitan tekanan harian. Walaupun jabatan psikiatri wujud untuk membantu kes-kes berkaitan gangguan perasaan, rawatan komplimentari seperti spa boleh memaksimumkan kesembuhan.
Malah mendapatkan rawatan di spa juga terbukti dalam memberi kelegaan untuk fizikal dan rohani. Apabila mendapatkan rawatan urutan contohnya, perjalanan darah akan lebih lancar, dan otot-otot yang selama ini tegang kerana pelbagai masalah dapatdikendurkan. Ia sekali gus memberikan kelegaan dan minda yang layu dapat disegarkan.
Apalah sangat ertinya memperuntukkan sejumlah bajet untuk kebaikan diri sendiri juga. Penulis juga tidak teragak-agak untuk mencadangkan bagi setiap wanita yang bekerja agar mengenepikan sedikit bajet untuk rawatan spa pada setiap bulan.
Penulis sempat berkunjung dan merasai sendiri rawatan di Palm Spa yang terletak tingkat lapan di Hotel Palm Garden, IOI Resort, Putrajaya.
Ketepikan urusan kerja dan yang memang tidak pernah berkesudahan. Larikan diri dari kesesakan jalan raya dan gantikan dengan bunyi deruan ombak serta siulan burung di hutan yang mendamaikan dari sistem audio bunyi yang disediakan.
Dengan penataan cahaya samar dan suasana yang selesa pasti memberikan anda satu perasaan positif serta 
semangat baru. Sambil itu nikmati urutan jari jemari halus lembut yang sungguh melegakan dari ahli terapi spa terlatih.

Oleh NOOR FAZRINA KAMAL

Rahsia joki

Foto
TUJUH kali bergelar juara joki kebangsaan, tentu ada rahsia di sebalik kemasyhuran Azhar Ismail. Pada usia 47 tahun dengan berat badan hanya 50 kilogram, jom kongsi cerita beliau di sebalik aksi dalam sukan lumba kuda...



PERSIS kejayaan diperoleh selama 27 tahun menjadi joki sukan lumba kuda, terserlah aura juara apabila mendekati pemilik nama Azhar Ismail ini. Kecil molek orangnya dengan ketinggian cuma 155 sentimeter, siapa sangka beliau hebat mengemudi kuda.
Dengan lebih 1,000 kemenangan dikecapi bersama status juara joki kebangsaan, Azhar akui cintanya dalam sukan berkuda melebihi segala-galanya. Azhar yang berasal dari Ayer Hitam, Pulau Pinang ini mengakui minat mendalam menjadi antara resipi kejayaannya.
“Bukan mudah mengekalkan rentak terutama apabila kita harus bersaing dengan lebih ramai joki baru yang jauh lebih muda daripada kita.

“Pada usia begini, jujur saya katakan pengalaman serta stamina harus berada di tahap terbaik untuk kekal bersaing dalam sukan lumba kuda,” kata Azhar yang mula terbabit dalam sukan lumba kuda ketika berusia awal 20-an.

Sisipan XY - Ikon Lelaki baru-baru ini berpeluang melihat sendiri gaya Azhar beraksi di Selangor Turb Club, Seri Kembangan, Selangor. Seolah tidak percaya melihat kudrat Azhar yang cukup ampuh beraksi dalam tujuh daripada 10 perlumbaan lumba kuda yang diatur pada hari itu.

Malah, pada perlumbaan keempat, Azhar yang mengemudi kuda lumba yang diberi nama Good Sight muncul pemenang. Beliau menewaskan 13 kuda lumba lain pada perlumbaan sejauh 1,400 meter. Pada akhir perlumbaan, Azhar unggul dengan mendapat tempat ketiga dalam dua perlumbaan. 
Menceritakan jadual perlumbaan yang agak padat, bapa kepada tiga cahaya mata ini berkata, sebagai joki yang mengemudi lebih 70 ekor kuda lumba dari jenis baka thoroughbred, beliau perlu bersedia untuk beraksi baik di Kuala Lumpur, Pulau Pinang atau Ipoh mengikut kalendar perlumbaan kuda.

“Sesekali, khidmat saya sebagai joki turut diperlukan di Singapura. Itu bergantung kepada faktor masa memandangkan saya juga terikat dengan komitmen di KL, Pulau Pinang dan Ipoh.

“Walaupun bayaran agak lumayan, kita juga harus memikirkan faktor masa dan logistik,” katanya yang pernah beraksi di Hong Kong, Macau, Mauritius, Australia dan Turki atas jemputan sebagai joki sukan lumba kuda.

Mari ikuti kisah si joki kuda ini...

Boleh jelaskan serba sedikit mengenai peranan joki lumba kuda?

Saya lihat diri saya sebagai pelumba. Seperti sukan lumba kereta atau motosikal F1, bezanya saya menunggang kuda lumba. Sasaran saya ialah untuk menamatkan perlumbaan dengan harapan mencapai kemenangan.

Di sebalik impian bergelar juara, saya juga perlu mengambil kira soal keselamatan diri dan risiko dalam tempoh lebih seminit perlumbaan berlangsung.

Bagaimana perasaan anda setiap kali detik terakhir sebelum berlepas?

Berdebar yang anda maksudkan? Jujur saya katakan, memang perasaan itu tiada dalam diri saya. Ini kerana jika kita mempunyai perasaan itu, sukarlah untuk kita berlumba.

Sebaliknya, perlu ditanamkan semangat seorang juara dan memiliki karisma untuk bersaing dengan sesiapa saja. Pada akhirnya, apa yang kita impikan ialah kita selamat sampai di garisan penamat.

Bagaimana rasanya setiap kali anda mengungguli kejuaraan?

Sudah semestinya kemenangan begitu bermakna untuk diri saya, terutama selepas kita bekerja keras ke arah itu. Lebih-lebih lagi, dalam pertaruhan yang tinggi di mana ia umpama bonus buat joki.

Tetapi andai tewas, setiap joki tetap dibayar sebanyak RM250 setiap kali diminta beraksi.

Apakah tugas sebagai joki lumayan?

Apabila kita sudah menempa nama dan berpengalaman dalam profesion ini, mungkin khidmat kita diperlukan. Kerjaya ini seperti juga artis di mana kalau kita diperlukan, penganjur pula menjemput untuk membuat persembahan.

Seseorang joki hanya dibayar apabila diminta beraksi, jika tidak dibayar, bagaimana mahu mencari rezeki?

Apakah sisi berbeza seseorang joki yang mungkin orang tidak tahu?

Seorang joki tidak boleh memiliki kuda walaupun untuk keseronokan sendiri melainkan kalau dia sudah bersara. Malah, seorang joki juga tidak boleh ada kuda kegemaran atau pilihannya kerana tugas joki adalah untuk mencapai sasaran kemenangan tidak lebih daripada itu.

Mungkin ada petua atau rahsia membuatkan ikatan anda cukup kuat untuk mencapai kemenangan?

Bagi saya kemenangan itu bukanlah kerana joki itu semata-mata. Sebaliknya, ia adalah gabungan joki dan kuda lumba itu sendiri. Andai joki bagus tetapi kuda tidak bagus tidak bermakna juga. Begitulah sebaliknya.

Dalam konteks ini, saya andaikan pengalaman serta keupayaan kita menangani kuda itu penting untuk mencapai kemenangan yang dicari.

Menyentuh mengenai berat badan, apakah ciri ideal untuk seseorang joki lumba kuda?

Soal ketinggian bukanlah faktor utama kerana apa yang lebih ditekankan adalah saiz berat badan. Pelatih joki umpamanya perlu memiliki berat dalam lingkungan 47 hingga 55 kilogram.

Lebih muda seseorang itu, lebih elok dan mudahlah untuk melentur dan menimba pengalaman sebagai joki yang baik.

Memulakan karier dengan berat badan 47 kilogram dan kini cuma meningkat tiga kilogram selepas 27 tahun berkecimpung. Apa rahsia yang dipegang serta amalan pemakanan?

Saya tidak nafikan faktor baka memainkan peranan penting. Allahyarham bapa saya memang kecil orangnya. Cuma, saya mementingkan bersenam kerana pada usia ini, bersukan mampu mengekalkan tahap kecergasan.

Soal pemakanan pula, saya tidak cerewet. Saya jenis yang senang naik berat badan dan mudah untuk turun.

Boleh kongsi rahsia bersukan yang anda amalkan?

Saya gemar berbasikal, itulah yang saya amalkan setiap pagi dengan mengayuh basikal selama sejam. Pada masa yang sama, saya bermain golf jika ada kelapangan.

Tidakkah anak anda mahu berkecimpung dalam profesion sama?

Saya tidak fikir begitu. Bukan menghalang, tetapi disebabkan faktor fizikal. Anak-anak saya memiliki fizikal besar, tidak mungkin mereka boleh menjadi seorang joki. Anak sulung saya ketika ini sedang menuntut dalam jurusan perubatan di India, manakala anak kedua pula baru menuntut di kolej. Anak bongsu saya pula belajar di tingkatan tiga.

Soal kecewa kerana tidak ada pengganti, bagi saya, tidak mengapa. Saya sentiasa menyokong bakat baru sebagai joki dan bersedia memberi pelbagai tip dan berkongsi pengalaman.

Sampai bila agaknya anda mahu bergelar joki lumba kuda?

Walaupun sudah tujuh kali bergelar juara kebangsaan lumba kuda, saya tidak tahu sampai bila mahu meneruskan karier ini. Mungkin dua tiga tahun lagi atau siapa sangka selagi kudrat masih ada, saya mampu untuk bersaing.

Jika hendak tahu, Lester Piggott dari UK sendiri pernah menjadi joki walaupun berumur 60 tahun.


Mewarisi profesion arwah bapa

SUSUK tubuh kecil dengan berat badan 50 kilogram. Statistik diri ini cukup ideal untuk mengemudi kuda lumba. Menjelaskan faktor fizikal dirinya yang agak kecil, Azhar bercerita soal baka yang pastinya diwarisi daripada arwah bapanya, Ismail Asban.

Bukan sekadar susuk tubuh semata-mata, Azhar juga mewarisi profesion dalam sukan lumba kuda yang dipelopori bapanya ketika hayat.

Cerita Azhar, bapalah yang bertanggungjawab membawanya terjun ke dunia joki. Bagi dirinya, bapa adalah mentor yang membimbingnya sehingga menjadi juara.

“Arwah bapa terlebih dulu mengecapi kegemilangan dalam sukan ini. Sejak kecil, litar lumba kuda sudah menjadi sebahagian daripada gelanggang permainan. Hingga siapa sangka, saya mengikut jejak langkah bapa seperti yang diinginkannya.

“Lalu saya dibawa mengikuti kursus perantis joki di Singapura sebelum diserap sebagai joki sepenuh masa. Siapa sangka, sudah 27 tahun saya bergiat dalam sukan ini,” katanya.

Mewarisi darah pelumba, Azhar berkata, beliau tidak keseorangan memimpin legasi unggul bapanya. Sebaliknya, minat yang sama turut diwarisi abangnya, Ismadi. Namun, tidak seperti dirinya, Ismadi tidak lagi aktif sebagai joki dan menjadi jurulatih sepanjang masa.

Ditanya berapa lama lagi beliau mahu bertahan dalam sukan penuh berisiko itu, Azhar mengakui tempoh yang tinggal untuk dirinya mungkin tidak lama atas faktor fizikal termasuk umur.

“Saya tahu, sampai bila untuk saya mahu menjadi joki. Walaupun sudah tujuh kali bergelar juara kebangsaan, kita harus sedar, sampai suatu tahap kita harus berundur dan memberi laluan kepada angkatan muda yang lebih agresif.

“Jika menyatakan saya akan melupakan dunia joki, saya tidak dapat menjawab soalan itu. Sama ada meninggalkannya terus atau menjadi jurulatih, biarlah masa yang menentukan,” katanya.

Ditanya pernah atau tidak ditimpa kemalangan, Azhar pantas menyelak kolar kemeja-T putih yang dipakainya sambil menunjukkan kesan parut serta benjol yang ketara dilihat pada tulang bahu di kiri dan kanan.

Beliau berkata, kecederaan seperti patah tulang biasa dialami joki yang terjatuh dari kuda. Malah, Azhar masih lagi memakai penyambung besi di bahagian susuk bahu kanan akibat kemalangan.

“Saya sudah mengalami dua kecederaan patah tulang bahu. Manakala, saya juga pernah dihentak kaki kuda yang mengakibatkan tulang muka pecah. Mujur, semuanya tidak terlalu serius walaupun setiap kemalangan itu meninggalkan impak besar dalam hidup,” katanya.

Profil: Azhar Ismail

Umur: 47 tahun
Tempat lahir: Ayer Hitam, Pulau Pinang
Tinggi: 160 sentimeter
Berat: 50 kilogram
Status: Berkahwin 




Oleh Fairuz Zaidan



Thursday, February 10, 2011

Medan ikan bakar di Pantai Jeram

SEBUT sahaja Kuala Selangor, ramai yang akan membayangkan kelip-kelip di Kampung Kuantan yang menjadi daya tarikan utama ke bandar kecil itu.
Walaupun kelip-kelip sudah sinonim dengan Kuala Selangor malah telah menjadikan bandar itu terkenal di serata dunia tetapi Kuala Selangor juga menawarkan banyak lagi destinasi menarik untuk dikunjungi.
Selain terdapat tempat-tempat bersejarah, ikan bakar dan makanan laut yang segar juga merupakan daya tarikan utama bandar yang terletak kira-kira satu setengah jam perjalanan dari Kuala Lumpur ini.
Seperti masakan lain, menu berasaskan makanan laut mempunyai penggemar dan pengikutnya sendiri. Oleh itu, semakin banyak restoran berkonsep eksklusif mahupun santai yang menghidangkan menu makanan laut dibuka terutama di sekitar Kuala Lumpur.
Itulah keunikan Malaysia, yang menjadi pusat tumpuan makanan dari serata dunia.
Sebut sahaja cita rasa yang diinginkan, boleh dikatakan semuanya ada di sini.
Bagi penggemar makanan laut, apa kata sekali sekala anda sekeluarga mencuba makanan laut yang terdapat di Pantai Jeram.
Salah satu restoran yang terdapat di Pantai Jeram ialah Medan Ikan Bakar Pantai Jeram.
Merupakan perniagaan keluarga sejak 27 tahun lalu, kini pengurusnya, Suhaimi Jalil memberitahu, bahawa segala makanan laut segar yang diperolehnya dihantar oleh pemborong-pemborong tempatan di sekitar Kuala Selangor.
Kebiasaannya untuk hari-hari biasa, Medan Ikan Bakar Pantai Jeram akan menyediakan sehingga 100 kilogram (kg.) pelbagai jenis makanan laut dan untuk hari minggu jumlah tersebut akan meningkat sehingga 200 kg. sehari.
"Setiap hari kami menyediakan pelbagai jenis makanan laut segar kepada pengunjung dan kami sedaya upaya menyediakan makanan yang berkualiti kepada para pelanggan kami.
"Ini kerana makanan laut segar turut mempengaruhi masakan yang dimasak dan sudah pasti kami mahu mengekalkan pelanggan-pelanggan yang sedia ada,'' ujarnya ketika ditemui di Pantai Jeram, baru-baru ini.
Jelas bapa kepada lima orang cahaya mata ini lagi, selain makanan laut yang dibakar dan digoreng menjadi pilihan, kedainya turut terkenal dengan asam pedas ikan sembilang.
Sementara itu untuk ikan, lazimnya para pelanggannya gemar menu ikan masak tiga rasa manakala bagi ketam ia dimasak sama ada secara goreng bercili dan sotong pula goreng bertepung. Bagi ikan bakar, jenis ikan yang sering dipilih ialah ikan pari, kembung, cencaru, jenahak dan terubuk.
Dibuka setiap hari bermula dari pukul 5 petang hingga 12 tengah malam, Medan Ikan Bakar Pantai Jeram turut menyediakan kemudahan seperti surau, tandas dan tempat letak kereta untuk memudahkan para pengunjung.
Tidak ketinggalan disediakan juga tempat permainan untuk anak-anak kecil bermain sementara keluarga masing-masing menikmati makanan di situ.
Bercerita lebih lanjut mengenai kedai makannya, menurut anak jati Kampung Jeram ini, pada satu-satu masa ia dapat menampung seramai 500 orang pelanggan.
"Kebanyakan pelanggan kami merupakan pelancong-pelancong tempatan yang datang dari Kuala Lumpur dan Shah Alam.
"Bagi pelancong-pelancong tempatan mereka memang gemar makan makanan laut ini dan pelancong luar negara juga tidak melepaskan peluang untuk mencuba makanan Malaysia.
"Untuk itu, kedai ini dibuka setiap hari kecuali setiap hari Selasa hujung bulan ia ditutup dan sekiranya hari-hari biasa ia dibuka sehingga pukul 12 tengah malam, tetapi untuk hari minggu iaitu Sabtu dan Ahad kami panjangkan operasi hingga pukul 1 pagi,'' tambah beliau.
Yang pasti, segala jenis masakan yang dihidangkan akan membangkitkan selera anda.
Soal harga usah dipertikaikan kerana ia sememangnya berbaloi dan berpatutan.
Jadi, apa kata sekiranya anda inginkan kelainan dalam mencuba makanan laut, kunjungilah Medan Ikan Bakar Pantai Jeram di Kuala Selangor bersama keluarga.
Selamat menjamu selera!
HIdangan ikan bakar yang sedap boleh didapati di Medan Ikan Bakar Pantai Jeram.
Oleh Mariatul qatiah zakaria


Nikmati ikan bakar di atas bot

BAYU lembut disulami deruan ombak memukul pantai sememangnya mengasyikkan. Deretan bot nelayan dan suasana malam yang mendamaikan menjadikan suasana di Medan Ikan Bakar Parameswara di jeti Umbai, Melaka selesa dikunjungi.
Apatah lagi restoran yang mampu menempatkan kira-kira 100 pengunjung pada satu-satu masa itu terletak betul-betul di muara sungai. Sambil menikmati ikan bakar dan pelbagai jenis makanan laut, pengunjung dapat menikmati angin laut selain melihat sendiri pokok-pokok bakau yang kini semakin jauh daripada pengetahuan generasi muda.
Ditanya rahsia di sebalik nama Parameswara, pemilik restoran itu Jalaluddin Said tersenyum sambil mengimbau perniagaan cruise Sungai Melaka yang diterokainya pada tahun 1986. Syarikatnya Parameswara Maritime & Tours Sdn. Bhd. adalah yang pertama meneroka bisnes tersebut sehingga mampu menarik pelancong untuk menyusuri Sungai Melaka. Bagaimanapun selepas kerja-kerja mengindahkan Sungai Melaka siap, kerajaan negeri mengambil-alih aktiviti menyusuri Sungai Melaka pada tahun 1996.
Mahu mencuba bidang baru, anak kelahiran Bukit Tembakau, Umbai Melaka itu tertarik dengan perniagaan ikan bakar. Menggunakan nama Parameswara, maka lahirlah restoran kecil yang beroperasi di dalam kontena menawarkan hidangan makanan laut bakar yang dinikmati bersama nasi lemak kampung. Ternyata pertaruhannya agak tidak menjadi untuk tempoh lima tahun pertama restoran itu beroperasi.
Saingan deretan restoran yang turut menawarkan menu ikan bakar menyebabkan Parameswara terpaksa bersaing dan adakalanya beralah - maklumlah yang berniaga kesemuanya terdiri daripada rakan-rakan sekampung. Siapa sangka usahawan yang berusia 50 tahun itu pernah menetap di Hokaido Jepun selama 10 tahun. Pengalaman bekerja di sana dan hidup dengan budaya masyarakat Jepun menjadikan beliau gigih dan tidak pernah mengenal erti tewas.
Daripada sebuah kontena, saiz Parameswara kini ditambah luas sehingga mampu menampung pengunjung yang sememangnya bertali arus ke restoran tersebut terutamanya pada hujung minggu. Malah Jalaluddin kini dalam proses menambak pinggir laut untuk memperluaskan lagi restorannya.
Biarpun selesa dengan menu ikan bakar tradisional, namun Jalaluddin terpaksa akur dengan selera pengunjung yang terdiri daripada pelbagai bangsa. Justeru Parameswara turut menawarkan menu sweet sour, tiga rasa, kukus, blackpepper, goreng berlada, goreng tepung, goreng kunyit dan goreng berempah.
Bersesuaian dengan Melaka sebagai negeri yang terkenal dengan asam pedasnya, Parameswara tidak ketinggalan mengetengahkan menu tersebut yang turut mendapat permintaan ramai.
Mencipta kelainan, Jalaluddin akan melancarkan perkhidmatan penghantaran set ikan bakar untuk makan tengah hari dan makan malam. Buat permulaan dua set akan diperkenalkan iaitu set sederhana terdiri daripada ikan cencaru, sotong bakar, udang bakar, nasi (nasi lemak atau nasi biasa), sambal dan dua jenis pencicah. Manakala set mewah pula menawarkan ikan jenahak.
Dengan tenaga kerja melebihi 60 orang pada hujung minggu, apa yang penting bagi Jalaluddin adalah kepuasan pelanggan dan perkhidmatan yang pantas. Dia tidak betah membiarkan pelanggan menunggu lama.
Apa istimewanya Parameswara lantaran menu yang disediakan hampir menyamai restoran-restoran lain? Sebuah bot yang dibeli oleh Jalaluddin berlabuh di tepi muara menunggu pelanggan menikmati ikan bakar dan juadah di situ.
Sememangnya menarik bagi sesiapa yang ingin menjamu selera sambil dilambung ombak kecil serta menikmati desiran angin laut. Bot tersebut sentiasa dipenuhi pengunjung yang tidak mahu melepaskan peluang mencuba keunikan menikmati ikan bakar dan pelbagai hidangan dengan cara tersendiri.
IKAN jenahak bakar tradisional dengan kicap cili dan sos memang. menyelerakan.
Oleh NORAINI ABD. RAZAK

Medan Ikan Bakar di Port Dickson

TELUK KEMANG - Keluhan orang ramai termasuk pelancong tempatan dan luar negara mengenai ketiadaan medan ikan bakar di kawasan pantai peranginan di negeri ini kerap kedengaran sebelum ini.
Namun, masalah itu kini berakhir apabila Majlis Perbandaran Port Dickson (MPPD) mendirikan Medan Ikan Bakar MPPD di Batu 1 1/4 Jalan Seremban-Port Dickson bagi memberi pilihan kepada orang ramai menikmati makanan di kawasan itu.
Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pelancongan, Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian, Warisan dan Adat Istiadat Melayu negeri, Datuk Mohammad Razi Kail berkata, projek berkenaan merupakan antara usaha pihak berkuasa tempatan untuk merancakkan lagi sektor pelancongan di negeri ini.
"Sebelum ini kerajaan negeri dan MPPD mendengar banyak pandangan daripada orang ramai mengenai ketiadaan medan ikan bakar di kawasan pusat bandar, jadi kita melihat ada keperluan untuk mendirikannya.
"Pada masa sama, ini juga merupakan salah satu usaha MPPD dalam mempelbagaikan produk pelancongan di negeri ini di samping merancakkan lagi industri pelancongan," katanya di sini baru-baru ini.
Mohammad Razi memberitahu, projek pembinaan medan ikan bakar itu merupakan salah satu projek di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) dan ia mempunyai dua fasa.
Jelas beliau, fasa pertama yang siap dibina menelan kos sebanyak RM5 juta hasil daripada peruntukan Kementerian Pelancongan serta MPPD.
"Fasa kedua akan mula dilakukan apabila peruntukan daripada Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10) diperoleh. Setakat ini beberapa kedai makanan telah beroperasi pada Disember lalu.
"Salah satu tarikan medan ikan bakar di sini ialah ia terapung dan salah satu kedai ini didirikan setinggi dua tingkat yang membolehkan orang ramai menikmati keindahan panorama bandar pada waktu malam," kata Mohammad Razi.
Sementara itu, Yang Dipertua MPPD, Abd. Wahab Shamsudin berkata, setakat ini terdapat tiga medan ikan bakar yang didirikan oleh pihaknya termasuk di Pasir Panjang serta di Tanjung Agas.
"Kita berharap dengan adanya medan ikan bakar ia akan memberi pilihan kepada orang ramai untuk menikmati hidangan makanan laut di kawasan ini," kata beliau.

Oleh FARABI SHEIKH SAID AL JABRI

Sunday, February 6, 2011

Memahami politik kaum Cina

PILIHAN raya Dewan Undangan Negeri Tenang telah pun berakhir. Prestasi Barisan Nasional (BN) lebih baik berbanding tahun 2008, terutama peningkatan undi Melayu. MCA mengatakan undi Cina kepada BN meningkat. Sebaliknya DAP pula mendakwa sebaliknya. Pengaruh MCA dikatakan semakin merosot kalangan masyarakat Cina. Siapakah yang berkata benar? Buatlah post-mortem dan kajian, daripada bercakap kosong bagi menunjukkan seolah-olah kita bagus atau boleh buat kerja.
Apa pun, pada saya sama ada undi Cina terhadap BN meningkat atau merosot tidaklah penting sangat, kerana amalan demokrasi membenarkannya. Rakyat bebas memilih parti yang disukainya. Cuma yang amat menyedihkan adalah cara berpolitik dengan memberi tekanan atau mengugut kerajaan.
Ketika kempen pilihan raya tersebut berlangsung, Persekutuan Persatuan-Persatuan Cina Johor, Hua Zong, yang turut disokong oleh MCA, memberi kata dua kepada kerajaan supaya membuka semula Sekolah Menengah Persendirian Cina di Segamat. Jika tidak, orang Cina akan beralih arah atau tidak mengundi BN. Ugutan ini seolah-olah menampakkan selama ini mereka mengundi BN. Apakah benar?
Saya berani mengatakan bahawa majoriti Cina tidak mengundi BN. Tidak perlu buat kajian, lihat jumlah undi yang diperolehi oleh BN di kawasan bandar selama ini. Kenapa DAP terus dan begitu mendominasi?
Taktik mengatakan bahawa orang Cina tidak akan mengundi BN adalah taktik basi. Ini bukanlah kali pertama persatuan ini mengamalkan taktik licik sedemikian. Mereka akan mencari seribu alasan, menggunakan segala ruang dan peluang untuk menambah sesuatu yang telah pun mereka dapat. Malangnya, kajian tidak dibuat, kita terus tunduk kepada tuntutan dan desakan.
Rukun
Sebelum saya menulis lebih lanjut, eloklah sama-sama kita memahami tiga rukun atau sangga utama yang menjadi pegangan masyarakat Cina atau perjuangan hidup matinya. Sama ada wajar atau tidak, kita fikirkan bersama. Apa yang penting, bagaimanakah kita boleh memanipulasikan rukun-rukun ini untuk sama-sama menjayakan gagasan 1Malaysia.
Rukun pertama adalah mempertahankan pendidikan Cina. Melibatkan 1,300 Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) dan 60 Sekolah Menengah Persendirian Cina di seluruh negara. Sudah tentu jumlah sekolah ini akan bertambah dari tahun ke tahun. Menurut badan penyelidikan MCA (INSAP), perjuangan pendidikan Cina oleh orang Cina sama seperti perjuangan menegakkan Islam oleh orang Melayu.
Rukun kedua, mempertahankan penerbitan akhbar Cina yang melibatkan enam akhbar harian di Semenanjung dan lapan di Sabah Sarawak. Akhbar bahasa Cina adalah akhbar yang paling banyak dalam pasaran berbanding akhbar bahasa lain, termasuk akhbar berbahasa Melayu. Kenapa bahasa Melayu kurang dibaca oleh bukan Melayu, jawablah sendiri, tepuklah dada?
Manakala, rukun ketiga mempertahankan persatuan-persatuan Cina (Huatuan). Melibatkan lebih 8,000 buah persatuan seperti persatuan rumah ibadat, puak (clan) dan bahasa, persatuan politik dan pendidikan, persatuan perniagaan dan perdagangan. Dalam banyak-banyak persatuan ini yang paling berpengaruh bukannya parti-parti politik mereka, tetapi adalah persatuan bahasa dan pendidikan, seperti Hua Zong, Dong Zong dan Dong Jiao Zong.
Ketiga-tiga rukun ini majoritinya mempengaruhi orang Cina di Malaysia dan tidak boleh disentuh. Mereka bersatu dan berpadu jika hak mereka tergugat. Sesiapa yang mengkaji proses sosialisasi politik, agen-agen ini amat berpengaruh dalam membentuk persepsi dan pendirian seseorang. Hasil sosialisasi inilah yang telah melahirkan bentuk masyarakat Malaysia yang ada pada hari ini.
Bukan Melayu
Bagi bukan Melayu atau minoriti yang lain, saya percaya, mereka juga berpegang kepada rukun tersebut, tetapi tidaklah sekuat pegangan orang Cina. Misalnya, bagi orang India, agama amat penting pada mereka. Justeru, sensitiviti perlu dijaga.
Begitu juga orang Melayu. Perkara berkaitan dengan Islam, seperti iman dan Islam seseorang, kalimah Allah, Rasulullah, babi, dan sebagainya adalah amat sensitif. Kenyataan Lee Kuan Yew yang mahukan umat Islam supaya tidak berpegang kuat kepada Islam dikira amat sensitif. Kontroversi semakin menjadi bertambah hangat apabila Tuan Guru Nik Abdul Aziz menyokong kenyataan tersebut. Pendapat Kuan Yew dikatakan lebih baik daripada perjuangan UMNO yang bersifat nasionalis. Dalam kata lain, pendapat Kuan Yew itu tentang Islam itu betul, perjuangan Melayu dan Islam UMNO itu salah.
Pandangan sebegini perlu dibuat dengan berhati-hati. Seteruk mana pun orang Melayu, mereka amat pantang jika ada seseorang yang mempertikaikan keIslamannya. Kerana bagi orang Melayu tidak kira UMNO atau PAS, agama adalah nombor satu dan tidak boleh diperlekehkan.
Orang Melayu amat sensitif dengan agama, sama seperti sensitiviti orang Cina terhadap bahasa. Dengan sebab itu, sehingga ke hari ini, pemerkasaan terhadap Islam lebih menonjolkan berbanding pemerkasaan bahasa Melayu itu sendiri, walaupun kedua-dua perkara ini jelas termaktub dalam perlembagaan. Pendek kata, agama Islam lebih banyak di arus perdanakan, berbanding kedudukan bahasa Melayu itu sendiri sebagai bahasa kebangsaan.
Malang sungguh kedudukan bahasa kebangsaan ini. Tidak banyak usaha dibuat untuk mendaulatkannya, kerana bagi kita ia tidak penting. Lebih menyedihkan lagi apabila membaca iklan temuduga jawatan. Antara syaratnya mesti fasih berbahasa Mandarin dan Inggeris.
Maka tidak hairanlah jika bancian penduduk baru-baru ini, membuktikan bahawa penguasaan bahasa Melayu di kalangan orang Cina masih lemah, sehingga terpaksa menggunakan khidmat penterjemah. Semua ini ada kaitan dengan tiga rukun tersebut.
Berbalik kepada tuntutan dan desakan mendirikan sekolah menengah vernakular, pada saya cukuplah dengan sekolah rendah vernakular yang sedia ada dan bertambah dari tahun ke tahun.
Enam tahun dipisahkan sejak kecil adalah suatu jangka masa yang lama untuk mereka mensosialisasikan diri dengan persekitaran selanjutnya. Jika mereka terus berada di sekolah menengah vernakular, apakah sosialisasi begini sihat untuk membina bangsa Malaysia dan menjayakan gagasan 1Malaysia?
Komitmen
Perlu diingat, komitmen kerajaan terhadap sekolah vernakular amat tinggi dan belum pernah dilakukan oleh negara-negara lain. Perdana Menteri secara telus mengatakan pendidikan vernakular adalah sebahagian daripada pendidikan nasional.
Bermakna, kewujudan sekolah vernakular telah pun diiktiraf. Ia merupakan satu kredit kepada bangsa Malaysia kerana dapat menguasai bahasa Mandarin. Apatah lagi pasaran akan datang akan didominasi oleh pasaran negeri China.
Dilihat dari sudut positif, memang benar ia suatu kelebihan. Namun, pada masa sama, kita perlu tangani pula kesan negatifnya apabila bahasa kebangsaan tidak dikuasai. Malangnya, setiap kali kerajaan bercadang untuk memperkasakan bahasa Melayu di sekolah vernakular, idea ini terus ditentang habis-habisan oleh persatuan tersebut.
Benar, kita akan berkata selama ini pun, sejak kewujudan sekolah vernakular, kita masih tidak berkonflik. Masih berlaku kesepaduan sosial atau social cohesion. Kita hanya bertikam lidah. Masih lagi tidak berlaku parang-memarang atau parang wagging. Dengan maksud, keadaan masih lagi baik.
Persoalan saya, kenapa kita tidak cari jalan untuk mencapai yang terbaik? Bukan maksud saya dengan menghapuskan sekolah vernakular. Tetapi perancangan mesti dibuat, bagaimana sekolah kebangsaan dan sekolah vernakular dapat berinteraksi?
Saya hanya akan bersetuju dengan pembinaan sekolah menengah vernakular jika benar-benar bahasa Melayu dapat diperkasakan dalam 60 buah sekolah menengah vernakular yang sedia ada. Buatlah kajian akan kesannya terhadap pembinaan negara bangsa. Untuk sementara ini, janganlah terlalu mengugut dan mendesak kerajaan.
Tindakan sebegini akan menyebabkan kaum lain menyimpan rasa dan dendam. Dendam inilah yang akan menjadi bara api perkauman, yang tidak pernah padam. Inilah yang bahaya.
Kebebasan beragama dan menghormati kepelbagaian juga hendaklah berpandu kepada undang-undang. Kita sepatutnya bersyukurlah kerana di kebanyakan negara seperti Jerman, Perancis, Indonesia, Thailand dan sebagainya, mereka mengamalkan konsep keseragaman atau unity is uniformity untuk mencapai perpaduan. Dalam kata lain, 1 Bangsa, 1 Bahasa dan 1 Negara.
Sudah pasti kita tidak dapat melakukannya kerana kita mengamalkan kepelbagaian atau unity in diversity bagi mencapai perpaduan. Bagi kita kepelbagaian merupakan satu kekuatan. Namun, terlalu banyak berbeza pun menimbulkan masalah juga.
Oleh DR. RIDHUAN TEE